Gerard Derksen
Door: Ton Hoffmans
Blijf op de hoogte en volg Ton
18 Juli 2011 | Tanzania, Dar es Salaam
We gaan van 23 juli tot 11 augustus op bezoek bij Gerard Derksen in Tanzania. Hij viert zijn 40-jarig priesterjubileum als missionaris bij de Witte Paters in Dar es Salaam. Naast pastoraal werk houdt hij zich intensief bezig met ontwikkelingsgerichte activiteiten op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur.(Voor meer informatie: http://www.lavigerie.nl/html_nl/afcomtanzan.html).
Gerard heeft vanwege zijn jubileum een week vakantie genomen en we gaan met hem een aantal dagen op pad, bezoeken een wildpark en het eiland Zanzibar maar vooral ook de projecten waarmee hij bezig is (geweest).
Via deze reiswebsite willen we belangstellenden op de hoogte houden van het verloop van de reis. De mate waarin dat gaat lukken weten we nog niet. Dat hangt uiteraard af van tijd en verbindingsmogelijkheden. Gewoon dus af en toe kijken op deze site:
Maandag 25 juli:
Het is drie uur in de middag en broeierig weer, alsof je net onder de douche vandaan komt. Ik zit in een lokaal van een schoolgebouwtje waarvan ik de sleutel kreeg en waar de PC van Gerard staat, een oude laptop zonder accu. Omdat er weer eens geen stroom was heeft men de generator aangezet. Ik moet het nu kort houden want we gaan dadelijk eten bij Brian. We zijn dus gearriveerd. De reis is goed verlopen, zij het met twee uur vertraging hetgeen voor Gerard betekende dat hij een paar uur heeft staan wachten op het vliegveld en we tegen zes uur 's ochtends in bed lagen. De dag erop hebben we het dus rustig aan gedaan. Gerard woont in een ruim en comfortabel huis dat ze voor hem hebben gebouwd, groter dan hij zelf nodig had gevonden leek het. De weg erheen was overigens andere koek: onverhard, vol bulten en kuilen en met een gewone auto eigenlijk nauwelijks te berijden. Links en rechts wordt je ingehaald door motorfietsen die zijn ingezet als taxi. dat wil zeggen dat je tegen betaling achterop mag, eventueel met tweeën of met een peuter ertussenin. Uiteraard zonder helm. De motoren zijn eigendom van een of andere firma die jongens ermee, voor een zakcentje, laat rijden
We zijn zondag begonnen met wandeling door het dorpje Daar was een kerkdienst aan de gang met een paar honderd zingende kinderen, begeleid door een steelband. Gerard nam het woord, we werden we in een rijtje opgesteld voor het altaar en uitgebreid voorgesteld, naam, familierelaties enz. Het was een gezellige bedoening, met veel hilariteit. De kinderen zagen er netjes gekleed en op hun zondags uit, maar hadden, naar Gerard vertelde, niet allemaal een voldoende gevulde maag. De rest van de middag doorgebracht met lunchen, het uitpakken van grotere en kleinere cadeau's en een kostschool bezocht, een flink complex met, zoals veel zaken, veel inzet en tot stand gebracht en voortdurend gebrek aan meubilair, onderwijsmateriaal en onderhoud.
Wat voortdurend opvalt, niet alleen in Tanzania maar in alle ontwikkelingslanden is het ontbreken van een goed functionerende middenklasse: ambachtslieden, fabriekjes, gewoon mensen die iets kunnen produceren. Handarbeid staat laag in aanzien of het nu om timmerlieden gaat of om verpleegkundigen. Zaken waarvoor in deze dorpsgemeenschap overigens veel inzet wordt gepleegd. We hebben een soort ambachtsschooltje bezoek waar mensen les kregen in houtbewerking, elektronica, naaien ed. er as wel een probleem: de stroom was uitgevallen, en dan is het toch behelpen met les in elektronica.....
Maar goed, vanavond naar Brian, die gisteravond al op bezoek kwam. Hij is, behalve met priester zijn, bezig met het opzetten van een ziekenhuisje dat we ook gaan bezoeken. een gezellige man, prettig in contact en een grijns die me aan Eddy Murphy deed denken.
Dinsdag 26 juli
Gisteravond dus naar Brian, na eerst een polikliniekje met enkele bedden erbij te hebben te hebben bezocht op een paar honderd meter hier vandaan. Op een van de bedden lag een jonge vrouw met malaria. Om er te komen was wel wat klauterwerk nodig waar de dames in het gezelschap moeite mee hadden. Nylon zakken, gevuld met zand deden dienst als treden.
De rit naar Brian duurde bijna een uur, niet veroorzaakt door de afstand maar door het wegdek en zeker ook omdat Gerard bij iedere bocht stopt om met iemand een praatje te maken. Bij het eten was nog een andere geestelijke aanwezig, Charles, die werd voorgesteld als een toekomstige bisschop.
Zondag 31 juli.
Ik kan nu wat schrijven omdat deze pc een accu heeft want net elektriciteitsnet ligt er weer eens uit. Dat gebeurt overigens meerdere malen per dag. de overheid heeft inmiddels laten weten dat we in de toekomst maar 6 uur per dag stroom kunnen verwachten. Tot dusver valt het overigens mee.
We zijn al weer een week verder en we zitten nu in Mbeya, een paar honderd kilometer naar het westen. Op de 27e zijn we vertrokken die richting op, naar Morogoro. In het begin van de middag kwamen we daar aan om te lunchen in het ouderlijk huis van Brian. We kregen een goed beeld van het verkeer, tamelijk ruig en Gerard blijkt ook in dat opzicht goed aangepast. We werden dan ook tweemaal aangehouden. De eerste keer omdat hij inhaalde waar het niet mocht, hetgeen leidde tot een bon van ongeveer 5 Euro. De tweede keer wegens te hard rijden maar omdat we katholiek zijn kwamen we er zonder boete van af. Maar goed, de lunch: veel werk van gemaakt en zoals steeds valt de gastvrijheid en de vriendelijkheid op, waar je ook maar komt, behalve als je langs de weg ongevraagd foto's maakt, dat kan leiden tot een vijandige reactie, mensen reageren boos en wenden zich af. Weer verder: naar Mikumi. De eerste kennismaking met het park was de rit er doorheen.
4 aug
Zojuist terug van een reis tot het Niassameer. Zo dadelijk vertrekken we per boot naar Zanzibar.
Zondag 7 augustus
We hebben zojuist gegeten en Annelies is bezig iemand te leren om konijn te braden.
Vanochtend hebben we een kerkdienst bijgewoond in het kader van oogstdankdag. Een volle kerk met deze keer veel kinderen (de tweede dienst van vandaag).Een mis in het Sahili, met veel zang en dans en indringende muziek van Afrikaanse oorsprong, waarbij giften, geld, ceremonieel werd zowel voor als na de de mis en de afgelopen week als duidelijk hoeveel aanzien Gerard heeft.
Het is vandaag eigenlijk onze eerste ‘ rustdag’ de afgelopen weken waren behoorlijk gevuld. Om het maar voorzichtig te zeggen.
Na de lunch bij Brian ouderlijk huis zijn reden we dus naar Mikumi om daar te overnachten. Het laatste stuk van de route liep voor een deedoor het wildpark Mikumi waar we werden geconfronteerd met eerste wild: apen op en langs de weg, een paar giraffen en een olifant tussen de bomen en zebra’s (later zouden we er zoveel zien dat het bijna niet meer opviel).
Over de prijs van het hotel waar we sliepen werd onmiddellijk onderhandeld zodat een derde deel eraf ging. Later werd ons duidelijk dat dit een vaste gewoonte is. De ochtend erna hebben we het park een paar uur bezocht, met een gids. Allerlei beesten gezien op korte afstand maar geen leeuwen. De rest van die dag hebben we gereden: een paar honderd kilometer naar het Ruaha wildpark. Het hotel, een zg lodge, werd onderweg door Brian geregeld met veel gebel. Het laatste stuk van ruim honderd kilometer ging stuiterend over een wasbord (later bleek dat de banden veel te hard waren opgepompt, 5 atm. ipv 3), afzien dus, vooral voor Gerard en voor degenen die achterin zaten. Bij de ingang van het park werd verteld dat er niets was gereserveerd maar men deed zijn best en uiteindelijk werd er iets geregeld. Na een tocht in het donker, dwalend door het park vonden we de lodge, met behulp van iemand uit een of ander huisje die even met ons meereed. Uiteindelijk bleek de reservering toch gemaakt maar had men namen verward. Maar…. dat is Arfrika. zeiden we tegen Brian (grijns). Overigens liep er gedurende de hele reis bijna niets normaal. De kamers waren prima maar het restaurantje was ook weer Afrikaans: Willen we kip of vis, er zijn nog drie kippen, stukken kip eigenlijk, er is geen vis. De zaak werd sinds een paar maanden gerund door enkele vrouwen van arbeiders van het park, vrouwen zonder enige ervaring maar goedwillend, er is geen wijn, toch weer wel, eveneens wat betreft bier: er waren nog een paar flesjes. We zagen het zelf staan.
Er was zelfs witte wijn maar men wist niet dat die koud moest staan.. Je zou de tent bijna zelf overnemen. De dag erop was fantastisch. We hebben de gids opgehaald. Die kostte een tientje (dollars) voor de hele dag. Dat tientje moest worden betaald met een Visakaart, waarvoor eerst een aggregaat moest worden opgestart.
De tocht (safari).....
Wordt vervolgd
Maandag 8 augustus
Eindeijk weer eens internet! Nu maar even stug doorgaan zolang er verbinding en stroom is.
Vanochtend hebben we boodschappen gedaan bij Dar es Salaam, (per taxi want de jeep had storingen) naar een groot relatief duur winkelcentrum zoals je in de buurt van iedere stad in een arm land aantreft. We hebben daar proviand gekocht want we koken vandaag zelf. Deo, de kok, heeft malaria categorie 4, de heftigste vorm. Pinnen lukte ook, na een uur in de rij staan. We zijn nu even miljonair in Shillings. Vervolgens naar een wijk waar souvenirs worden gemaakt. De dames wilden armbandjes, vraagprijs 30.000. Gerard ging aan de slag en uiteindelijk hadden we er 11 voor 40.000. Het was duidelijk te merken dat men niet blij was met zijn aanwezigheid. "Ben je priester?" "Ja" "Dan moet je toch voor ons opkomen en niet voor Europeanen?" Gerard: "Maar het zijn mijn zusjes". Maar goed, Joke zit nuboontjes af te halen, Annelies snijdt kool, Barbara kookt en de anderen drinken een glas wijn.
Maar terug naar vorige week
De safari in het Ruahapark: Moeilijk over te brengen want het wes een hele belevenis, we zijn met de jeep het park ingereden en vrijwel alles wat je er verwacht hebben we gezien: zebra's, impala's, olifanten binnen handbereik, giraffen bij de vleet, krokodillen en nijlpaarden en een leeuwenfamilie die op 5 meter van ons af een stuk zebra naar binnen zaten te werken. Je zou er bijna uitstappen om ze te aaien. Daarachter zaten in een boom gieren te wachten op hun beurt.
De ochtend erna weer verder naar het westen, naar Mbea. Mbeya is een stad met bjna 300.000 inwoners, althans geregistreerde. Het werd een lange rit over een weg die de verbinding vormt tussen Dar es Salaam en Lusaka in Zambia. Vol vrachtauto's en vooral bussen die er met snelheden van ver boven de 100km p overheen gingen. Gerard en Martin reden hier om beurten. We hebben daar 2 nachten geslapen in een conferentiecentrum annex hotel dat werd gerund door Marcel Magnus, een collega van Gerard. De dag erop hebben we een voormalige werkplek van Gerard bezocht: een parochie met een internaat voor gehandicapte kinderen. Het was een leuk, ook ontroerend bezoek, Gerard werd enthousiast ontvangen en omarmd door een legertje nonnen dat de school runden. Leuke, vlotte mensen. Gerard en Brian hielden een dienst waarbij veel werd gelachen en gezongen. In een grote ruimte hebben we gelunched. De maaltijd, met kip, was voor onze rekening. 's Avonds zijn met de hele club in een hotel gaan eten. Ook hier weer op zijn Afrikaans: de bediening viel deze keer wel mee en het eten was ook goed. Ze hadden maar een paar flessen wijn in huis van verschillende merken en allemaal verschillende glazen. Wijn is in Tanzania duidelijk geen gangbaar artikel. Ze hadden wel Amerula een drankje dat je wegdrinkt als limonade en dat vervolgens hard toeslaat.
Dinsdag 9 augustus
Gisteravond kon ik ineens niet verder omdat het internet uitviel.
Het is nu bijna zeven uur in de ochtend. Gerard is in de kerk bezig, de anderen liggen nog in bed. Ik zit op het balkon en beneden is Freddy bezig met het voeren van de kippen, ganzen, geiten, konijnen, en de honden. Daarnaast is er een vijver met vissen gevoed met koemest,en met brulkikkers. Het schema is als volgt: in de loop van de avond beginnen de brulkikkers, tegen enen de honden, daarna zijn de hanen aan de beurt en gaan de ganzen tekeer. Je wordt dus altijd op tijd wakker. Het vroege gezang van de moskees heb ik de laatste trouwens gemist. Verder kijk je van hier uit over een soort plantage die Gerard inmiddels heeft opgezet: Kokospalmen, aubergines, cashewnoten, pinda's, bonen, papaja’s en bananen. De oogst van dat laatste wordt bedreigd door de aanwezigheid van apen. Het staat allemaal door elkaar. Het is moeilijk te begijpen hoe hij dat allemaal van de grond heeft gekregen. Gerard is inmiddels weer terug uit de kerk, ik hoor hem net roepen beneden en er lopen mensen achter het hek langs Over de vorm van de missen is enige discussie wat betreft de mate van vrijheid in de riten op zondagen De diensten worden gehouden is het Swahili, met vel zang en beweging van Afrikaanse oorsprong. Men vreest dat dit kan leiden to meer bizarre rituelen, duiveluitdrijvingen en dat soort zaken. Dat gebeurt soms wel bij de naburige Pinkstergemeenten. Het is ook goed mogelijk dat er parochianen zijn die van twee walletjes eten.
Terug naar de trip naar het westen:
We zaten nog in Mbeya. De ochtend erna zijn doorgereisd naar Matema, aan het Niasameer, 700 bij 75 km en tot 700 meter diep. Onderweg kregen we alles te zien wat er aan tropische landbouwproducten voorhanden is: thee, koffie, cacao kokos, cashew enz. Matema is dorp met huisjes op een prachtig strand, beheerd door alcohol- en tabaksvrije Lutheranen. Het is een plaats met nog weinig toerisme maar wel veel potentie daarvoor als de verbindingen goed zouden zijn. Zwemmen kun je daar prima.
helaas was het verblijf daar kort. de ochtend erop moesten we weer terug naar Mbeya, helaas, een dagje niets zou eigenlijk wel lekker zijn.
Onderweg naar Mbeya een kleine omweg gemaakt via Kisa, waar Gerard korte tijd heeft gewerkt en zijn zus Betsy eind jaren 60 heeft gewerkt als lerares op de huishoudschool. Gesproken met de nonnen en de onderwijzers daar, en de school bezocht. grote eetzaal met kinderen keurig en gedisciplineerd op een rijmet een bord eten voor zich. Een soort weke bal van maispasta waaraan ik geen smaak kon ontdekken, maar het vult. (zie foto's). In Mbeya hebben weer overnacht is het 'hotel' van Marcel en de volgende vertrokken we om 6 uur naar Morogoro, een lange rit maar we moeten kilometers maken om donderdag de boot naar Zanzibar te halen. In Morogoro overnacht in een nonnenklooster en de ochtend erop weer vroeg op pad om tijdig bij de boot te zijn. maar onderweg begon het te regenen en de ruitenwissers deden het niet….. Dat werd opgelost door een creatieve inval van Martin: een stuk touw aan beide ruitenwissers dat aan beide zijden via het portierrampje naar binnen liep. het motto werd: 'trekken` - vieren, trekken - vieren' en je kon door de voorruit blijven kijken. Stomverbaasd en lachend publiek gedurende de rest van de rit. De boot werd gehaald
Straks verder, we gaan nu een paar uurtjes op pad....
Weer verder:
We zijn een de krottenwijk in geweest waar Gerard ook al heeft gewerkt. Vergelijkbaar met wat je op tv bijvoorbeeld over de Philipijnen ziet, en over de favela’s in Rio de Janeiro.
Honderdduizenden mensen, geen stromend water, geen riolering , roestige golfplaten daken, krotjes zonder ramen waarin hele gezinnen wonen, kokend boven houtvuurtjes, stinkend en benauwd en alles krioelt door elkaar. Af en toe een foto maken kon alleen als we redden, om agressie te voorkomen en als we stilstonden moesten de ramen een stuk omhoog. We konden dit doen alleen omdat het geen regentijd was want in die periode dan loopt de modder door de straten. Voor we teruggingen moest er worden getankt maar het benzinestation had niets. Oorzaak was een conflict tussen de overhead die de prijzen met 10 % had verlaagd en de oliemaatschappijen die daar tegen waren.
Zanzibar
We waren dus op tijd voor de boot. Eerst even douchen en schone spullen pakken, want we begonnen aardig te stinken. Een deel van ons ging met de auto van Brian een deel per taxi..
We werden afgezet in de buurt van de terminal en waren nog niet uit te taxi of er stonden een stel kerels om ons heen die ons naar een af andere kade wilden hebben. Veel geschreeuw dus. Ze waren het onderling ook niet eens waar we heen zouden moeten dus maar gewoon terug geschreeuwd dat ze zich nergens mee moesten bemoeien. Dat werkte en na een paar minuten wachten kwam Brian met de anderen. Ik weet nog steeds niet wat ze wilden maar ze zullen geld geroken hebben..
De boottocht duurde bijna twee uur en warden afgehaald door Judith, een vroeger studiegenoot van Brian. We werden eerst naar een park bij de haven afgezet waar een soort publieke barbecue bezig was met vooral vis en schaaldieren, we konden uitzoeken.
De stroom was weer uitgevallen en het ook internet doet het niet: verder schrijven in Word en later inplakken want het aggrgaat draait wel.
We hebben zojuist een schoolvoetbalwedstrijd bijgewoond. Jongens op blote voeten of op sokken op een hobbelig en hellend veld. We hebben Ajaxplaatjes uitgedeeld. Men niet niets eens wat Ajax was zodat ons chauvinisme een flinke deuk kreeg. Iemand dacht zelfs dat Amsterdam in Japan lag. Toen we terug kwamen waren Freddy en Deo bezig met het versieren van de gevel en de huiskamer als voorschot op Joke’s verjaardag. We hebben erop gedronken en gezongen en Joke was ontroerd. Het feest bleek later nog niet afgelopen. Gerard en Brian kwamen na het eten met een paar grote taarten aanzetten, een zeer grote voor Joke, in de vorm van een boek en een kleinere voor de rest van het gezelschap. Genoeg taart om ook de volgende dag door te komen
10 augustus 6.30 uur
Laatste dag en nog steeds geen internet. Elektronisch inchecken gaat dus ook niet. De eerste kinderen lopen langs het hek richting school. Sommigen zwaaien. Ze zien er keurig uit, in schooluniform. Onbegrijpelijk hoe ze dat in die vaak smerige huisje voor elkaar krijgen. Wat dat hek betreft: het terrein waar Gerard woont is afgesloten. Eigenlijk zijn er twee afsluitingen, bij de ingnag van de parochie en bij zijn huis. Daar is ook altijd een wachter die de deur open doet. ’s Avonds en ’s nachts flink ingepakt, dikke trui of jas en muts omdat de temperatuur ’s nachts tot wel 25 gr kan dalen.
Nog even verder over Zanzibar
Na de parkbarbecue volgde een rit in het donker en werden we in een soort vakantiepark afgeleverd: huisjes rond een rond plein van poederachtig wit zand dat, naar later bleek, geen zand was, maar afkomstig was van koraal. Het plein kwam uit op het strand. Je zou er zo een toeristenfolder van kunnen maken: wit strand, palmbomen en huisjes met daken van stro en een prachtig strand met vissersbootjes. Huisje waren prima, het eten in het restaurant ook maar de organisatie er omheen liep voor geen meter. De uitbater zat zelf ook in het restaurant, meer bezig met zijn vrouwen dan met de zaak.
Voor het restaurant had je een kaart nodig en om die te krijgen moest je een paar paspoorten inleveren om te voorkomen dat je zonder te betalen zou vertrekken We zijn er twee nachten geweest. De eerste dag hebben we een zg ‘spicetour’ gemaakt. Waar Zanzibar sinds de middeleeuwen beroemd om is (en berucht om de slavenhandel).Voor we op pad gingen wilden we onze paspoorten terug. Dus kaart weer ingeleverd. Men keek wat onwennig maar het kon. Uit een kluis rolden een paar honderd paspoorten en de receptionist keek wat hulpeloos: of we wilden meehelpen met zoeken.
De spicetour bestond uit een bezoek aan een grote kruidentuin met een grote variëteit aan kruiden. Alleszins de moeite waard. Om het bezoek compleet te maken klom iemand voor ons in een twaalf meter hoge palmboom om kokosnoten naar beneden te gooien en kregen we een echte tropisch stortbui over ons heen waartegen we ons konden beschutten met een groot bananenboomblad.
Vervolgens weer verder: naar Stonecity, het oude centrum van Zanzibar Town.
Typisch Arabisch stad, vergelijkbaar met Córdoba maar dan in zeer verwaarloosde staat. We hebben er de Anglicaanse kerk en de oude slavengevangenis bezocht. De wandeling door de stad hebben we flink ingekort: we wilden eens een paar uur rust en hebben de rest van de middag op het strand doorgebracht, met een biertje en wat zwemmen, best goed te doen zo.
Laatste dag op Zanzibar: Dolfijnen en schildpadden kijken.
Met een klein bootje gingen we de zee op en op zoek naar een school dolfijnen en na wat rondvaren hadden we ze gevonden. Omdat dolfijnen nieuwsgierig zijn was het de bedoeling dat je in het water sprong en naast ze kon zwemmen. Maar er jakkerden zo’n 20 bootjes rond, gevuld met toeristen en daar werden die beesten niet rustig van. Voordat je in het in het water lag waren ze weg. Maar het was toch leuk: fraaie beesten, prachtig weer en helder turqoisekleurig water. Daarna gingen we weer naar de haven om met een om met een ander bootje naar een voormalig gevangeniseiland (nooit als zodanig gebruikt, wel voor gele koorts patiënten) te gaan waar een aantal grote en vaak zeer oude schildpadden, de leeftijd stond op de schilden, verblijven. Toen moesten we afscheid nemen van Judith. Zullen we haar ooit nog eens zien? Ik hoop het.
Wegens tegenwind en golven duurde de terugreis deze keer een dik half uur langer en toen we er waren moesten we nog even blijven zitten omdat de president er eerst af moest, met zijn begeleiders.
Het is nu bijna half elf in de ochtend. Het internet functioneert niet. Vanochtend kon ik wel even de computer van de school gebruiken om wat te plaatsen en ik wilde ook online in inchecken. In Dar es Salaam bleek dat echter niet te kunnen. Dat wordt dus vroeg in de rij staan vannacht voor een paar goede plaatsen in het vliegtuig.
Een aantal foto's van de reis is te vinden op: http://picasaweb.google.com/tonhoffmans in de map 'Tanzania'
18 Juli 2011 - 16:49
Marc:
Nou nou heel avontuur, schiet nu op nog een paar dagen en jullie zitten in het vliegtuig. Beetje jaloers ben ik wel, oke bergen in Oostenrijk ook wel geinig maar waar jullie nu naar toe gaan is toch wel een bestemming waar je nu niet zo snel naar toegaat dus geniet er van. He Dinnissen kan je hier misschien werkelijk een slangenbeet op lopen..... Heeft een lid teken wat volgens hem van een slangenbeet af kwam, heeft ie ons jaren wijs gemaakt... lol
19 Juli 2011 - 17:45
Ellen:
Wij wensen jullie een hele goede reis en fijne vakantie. Geniet er met z'n allen van. We zullen aan jullie denken als wij in onze caravan in de buurt van het gardameer staan. We houden de site in de gaten.
Veel liefs,
Henri, Ellen, Tim & Lisa -
19 Juli 2011 - 21:03
Gonny Holleman-Hoffm:
Hallo Ton en Annelies.
Een hele fijne vakantie gewenst !!!
Leuk om het reisverslag te lezen ,ga ik zeker doen !
Gr Gonny en Theo -
20 Juli 2011 - 17:39
Babs:
Ik wil jullie een hele fijne vaklantie toewensen. Hopen dat jullie veel zullen zien. Geniet van alles en doe Geert de groeten van mij!!!
20 Juli 2011 - 17:57
Henk & Liesbeth:
Nog 2 nachtjes slapen, dan gaan jullie aan het avontuur beginnen. wij wensen jullie 'n hele fijne tijd, met veel indrukken in goede harmonie. Enne kijk uit voor de grote en kleine inheemse beestjes.
Heel veel groeten aan Geert en wij blijven jullie volgen.
Doeg, H. L. -
20 Juli 2011 - 21:57
Regina, Zus Van Joke:
Allemaal een hele goede vlucht, maar vooral een mooie vakantie. (ik ben er geweest) Veel plezier en groeten aan mijn neef. Ik zal jullie volgen via deze site. groetjes, Regina -
21 Juli 2011 - 11:39
Jan En Paula:
Martin en Joke, eindelijk komt de grote dag er aan! Goede reis, geniet ervan en Martin, je moet daar maar niet gaan trimmen, echt veel te gevaarlijk!
En dan maar genieten! Fijne tijd daar en behouden terugkeer. -
22 Juli 2011 - 06:21
Anika. :
Nog 1 nachtje slapen en dan gaat het grote avontuur beginnen.
Hele goede reis en heel veel plezier. Geniet ervan!
We zullen de site in de gaten houden.
Liefs,
Patrick en Anika. -
22 Juli 2011 - 19:46
Annelies En Theo:
Hallo reislustigen, wij wensen jullie een leerzame reis met ook veel plezier en nieuwe indrukken! Geniet ervan!
Annelies en theo -
23 Juli 2011 - 08:54
Annemarie:
Hallo lieve mensen.
Jullie staan waarschijnlijk al klaar om te boarden en klaar voor het grote avontuur.
Veel plezier en geniet van deze reis.
Wat betreft die slangenbeet,ik was dat verhaal even vergeten,maar geeft me even een big smail.
Pa let inderdaad maar op want anders heb je straks inderdaad een litteken waar je nog vele wildere verhalen over kunt vertellen.
Liefs van de groot antinkjes -
23 Juli 2011 - 10:59
Dorian:
Hallo Tiny en Joke,
Fijne vakantie, geniet van deze bijzondere reis.
Groeten,
Ton en Dorian -
25 Juli 2011 - 11:53
Betsie Derksen:
Wat fijn is het dat ik via deze weg met U mee kan reizen door Tanzania,
het land waar ik 40 jaren heb kunnen werken,waarvan velen jaren in
hetzelfde bisdom als mijn broer Gerard n.l.in Mbeya bisdom.
Ik wens u allen een heel mooie reis toe,met heel veel groeten,
Zr. Betsie Derksen -
26 Juli 2011 - 16:50
Lisa:
Nou wat een reis.
Ik ben blij dat jullie veilig zijn aangekomen.
Maak er nog een leuke vakantie van met z'n alle.
groetjes,
Lisa -
26 Juli 2011 - 17:09
Thea:
wij wensen jullie een hele fijne tijd bij geert en laat het allemaal maar gebeuren lekker spannend.
groetjes arnold en thea -
27 Juli 2011 - 17:34
Ellen:
Pas een paar dagen daar en nu al zo veel mee gemaakt. Wat een verschil met de westerse wereld als ik het zo lees. Zou er wel bij willen zijn! Erg leuk om het reisverslag te lezen en zo zijn we er ook een heel klein beetje bij. Kijk met spanning uit naar het volgende reisverslag. Mam, alles goed met je? Kun je de stellen een beetje bij benen? Zijn de 4-daagse km al uit je benen? En Martin, hoe is het met de slangen? Heb je ze al ontdekt? Heel veel plezier verder met deze indrukwekkende reis. Tot gauw....... -
30 Juli 2011 - 20:40
Regina :
He Dames, dat valt me toch tegen, dat jullie het klauterwerk wat tegen vonden vallen. Blijven trainen.
't is wel leuk jullie op deze wijze te volgen. Als ik het verslag lees heb ik de indruk dat jullie heel veel indrukken opdoen. Leuk hoor. Doe vooral de groeten aan Gerard en aan Brian. gr. Regina -
31 Juli 2011 - 17:58
Marlon Lanters:
Hoi Familie en vrienden. Wat leuk om het verslag te lezen. Net alsof ik erbij ben, natuurlijk ook vanwege het feit dat ik weet hoe het is om the chicken road te berijden is!!!!!!!!!
Nu nog beter zullen jullie Martin en Joke elkaar kunnen begrijpen als je het over Afrika hebt. Ik ben naar Lucia geweest in het ziekenhuis en erg veel over haar situatie gepraat. Ze is inmiddels al weer drie dagen thuis heb ik begrepen.Daar zullen jullie ook wel magere kindjes aantreffen die met weinig om moeten gaan. Barbara probeer alle dingen maar gewoon op te slaan want je zult erg veel mee maken. Gelukkig heb je al vietnam meegemaakt ook een geheel ander cultuur. Ook Annelies en Ton geniet van al de mooie dingen. Rest me mijn grote vriend Brian en natuurlijk Gerard een dikke knuffel te geven. gr Marlon -
01 Augustus 2011 - 07:03
Betsie Deksen:
Hartelijk dank voor de uitleg,Ik reis in ge-dachten mee.Het is wel wat strenger geworden, we hebben nooit van bekeuringen gehoord.Jammer dat jullie geen foto,s mogen maken onder weg,
Wel mag natuurlijk rond het huis ,en de
parochie van Gerard, en hopelijk in Mbeya,+Nzovwe.Nogmaals heel veel goeds toegewenst,en tot horends
01 Augustus 2011 - 21:13
R Vicente:
Hallo Ton en Annelies
ook wij volgen de reis
mooi om te lezen
zo reizen wij ook een beetje mee
een heel avontuur
nog veel plezier samen
Gr,,Rafael en Ria . -
02 Augustus 2011 - 20:16
Ellen:
Hallo luitjes, ik hoor dat jullie het erg druk hebben en nauwelijks toe komen om te zonnen of te relaxen. Maar goed, je krijgt er ook hele mooie herinneringen voor terug en straks thuis maar weer uitrusten. Dat moet voor jullie allemaal geen probleem zijn! Wij hebben de boel ook gepakt en bijna klaar voor vetrek. Ik hoop vanuit Italie nog wat van jullie belevenissen te kunnen volgen. Anders horen we de verhalen wel als wij terug zijn. Geniet deze week nog van alle mooie dingen die jullie tegen komen en alvast voor over een week een hele goede vlucht terug.
Liefs, Henri, Ellen, Tim & Lisa -
05 Augustus 2011 - 09:00
Marlon:
Natuurlijk is het lastig dit verslag bij te houden want je hebt tijd te kort met elkaar en voor elkaar. Daarnaast moet je alle indrukken ook nog eens verwerken. Ik ben natuurlijk wel door het eerste deel een beetje verwend en iedere dag open ik jullie reisverslag en helaas geen nieuws.Uitermate verrast door sms-bericht waar ik maar kort op kon reageren door avonddienst. Nog een dikke week te gaan en snuif de juiste kruiden geurtjes maar op. Gr.x marlon -
06 Augustus 2011 - 20:38
Henk En Liesbeth:
Hi allemaal, Hoe is het in zanzibar, de bootreis goed gegaan? En hoe is het met de grote en kleine beesten, geen gevaar gelopen? Geniet nog met volle teugen deze laatste week. liefs van ons. -
07 Augustus 2011 - 17:18
Fam. Spanbroek:
Nou, wat een pech hebben jullie met het weer. Ga je ook ver weg!! Zelfs dat helpt al niet meer. Wij gaan morgen naar Duitsland, niet zo'n wereldreis als jullie, maar toch. We zullen wel niet zoveel zien als jullie. Als we maar kunnen geniieten en uitrusten met zijn vieren, daar gaat het om. Goeie terugreis en kom heel thuis.
XXXXXXjes Theo , Babs, Joris en Lars -
08 Augustus 2011 - 17:11
Anne-Marie :
Pa en joke,het klinkt allemaal super vet(zou Simon zeggen).
Geniet nog deze laatste week en we zijn benieuwd naar jullie verhalen en foto's.
Liefs van de groot antinkjes -
08 Augustus 2011 - 20:38
Marc Dinnissen:
Nou Zondag dikke paniek, Martin had in de rimboe zijn telefoon verloren. Leuk voor de inwoners , blij dat ze al een telefoon zagen en het mooiste was gratis bellen. Nou ja lang verhaal kort heb nog 1 1/2 uur met een of ander blije inwoner gebeld en uit gelegd hoe telefoon werkt, blijkt het opladen wat lastiger te zijn. Oeps hij belt natuurlijk vanuit Tanzania-Nederland a 3 euzie per min ...oo shit daarvoor belde Dinnissen natuurlijk ik moest zijn nummer laten blokkeren, na ja ff snel doen dan.... zucht.. Hoop toch echt dat ie Joke niet kwijtraakt. Nou luitjes maak er nog mooie dagen van ben bang dat mijn oren beginnen te fluiten als jullie met verhalen lost barsten. -
09 Augustus 2011 - 09:18
Zr Betsie Derksen:
Met heel veel plezier heb ik het reisver-
slag gevolgd,het is allemaal zo echt,ik zie
het allemaal voor me.Fijn dat jullie ook in
Kisa zijn geweest,het schijnt wel dat er heel veel is veranderd!!!Daar is in mijn tijd de school gebouwd,een grote mooie
eetzaal,wc 's en slaapzaal.Zusters moeten
in Afrika van alles kunnen,ook architect
09 Augustus 2011 - 09:31
Zr Betsie Derksen:
Met heel veel interesse heb ik het reis
verhaal gevolgd.Het is net zoals het is in
Afrika.Het is net alsof ik er bij was,zo heb ik het meegeleefd.Leuk dat jullie
ook in Kisa zijn geweest ,er is anders wel heel wat veranderd sinds dien.
De mooie school,eetzaal,W.C'.s en slaap-zaal zijn in mijn tijd gebouwd,soms moet een zuster ook wel eens architect zijn.!!
Wat zullen wij veel te bepraten hebben als jullie weer terug zijn.
Aan jullie allen wens ik alle goeds toe,
en tot ziens,groetjes Betsie
09 Augustus 2011 - 16:51
Thea:
hallo reislustig gezelschap,
het zit er bijna weer op voor jullie.
bedankt voor het verslag dat doe je toch maar even tussendoor klasse.
wij wensen jullie een hele fijne en rustigen terugreis toe,
en tot ziens.
groeten arnold en thea. -
19 Augustus 2011 - 10:22
Gonny Holleman:
Hallo Ton en Annelies.
Na het lezen van jullie reisverslag had ik het gevoel alsof ik er zelf was !!! Echt heel duidelijk !
Het lijkt mij dat jullie een geweldige vakantie hebben gehad maar wel weer toe zijn aan vakantie !
Bedankt voor het leuke verslag !!
Gr Gonny en Theo -
21 Augustus 2011 - 07:18
Zr Betsie Derksen:
Ton heel veel dank voor de vele foto's die vanmorgen heb bekeken!! Erg leuk!
Voor de verschillende verslagen, ook
heel veel dank voor de mooie foto's
Ik was blij te horen dat jullie wel echt
hebben genoten van de reis,nu hebben
jullie een kleine indruk, over Tanzania.
Nogmaals DANK. Het gaat jullie allen heel
erg goed,Groeten van Zr.Betsie